Προπόνηση σε θερμό περιβάλλον

Με αφορμή τον καύσωνα, θα ήθελα να επισημάνω τα οφέλη ή τα θεωρητικά οφέλη που σχετίζονται με την προπόνηση σε θερμό περιβάλλον, τα οποία πολλές ομάδες και οργανισμοί σαν αυτοί που έζησα στην Αριζόνα όπως το ALTIS, το EXOS, οι Arizona Cardinals και πολλοί άλλοι χρησιμοποιούν.
Η προπόνηση σε θερμό περιβάλλον έχει δειχθεί ότι παράγει διάφορες φυσιολογικές προσαρμογές στο ανθρώπινο σώμα και αναφέρονται σαν εγκλιματισμός στον καύσωνα. Τι περιλαμβάνουν αυτές οι προσαρμογές όμως;
1) Αύξηση στον όγκο του πλάσματος στο αίμα.Όπως η προπόνηση στο υψόμετρο διεγείρει το σώμα να παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια (τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο), έτσι και η προπόνηση σε θερμό περιβάλλον διεγείρει την παραγωγή περισσότερου πλάσματος. Υψηλότερο πλάσμα θα βελτιώσει την κυκλοφορία, που σημαίνει ότι θα υπάρχει υψηλότερα μεταφορά οξυγόνου στους μύες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υψηλότερη καρδιακή παροχή ανά επίπεδο προσπάθειας. Με άλλα λόγια, το καρδιαγγειακό σύστημα θα έχει προσαρμοστεί φυσιολογικά για να βελτιώσει την μεταφορά οξυγόνου στους μύες χωρίς να χρειαστεί να δουλέψει περισσότερο για να βελτίωση αυτή την μεταφορά (όπως θα χρειαζόταν να κάνει).
2) Αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος στους μύες και τους ιστούς. Το αίμα όχι μόνο μεταφέρει οξυγόνο στους μύες αλλά είναι επίσης υπεύθυνο για την απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων. Έτσι οτιδήποτε βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει και αυτές τις λειτουργίες.
3) Βελτίωση της ικανότητας του σώματος για θερμορύθμιση. Η θερμορύθμιση είναι η ικανότητα του ανθρώπου να κρατάει την θερμοκρασία του πυρήνα εντός κάποιον ορίων( σε ασφαλή επίπεδα, γιατί όταν η θερμοκρασία του πυρήνα αυξάνεται ή μειώνεται πολύ, δημιουργούνται προβλήματα). Εν συντομία η προπόνηση στην ζέστη βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να αντέχει την ζέστη και επιτρέπει στο σώμα να αθλείται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες σε συγκεκριμένες εντάσεις ή να αθλείται σε αυξημένη ένταση αλλά στην ίδια θερμοκρασία.
4) υπάρχουν επίσης μερικές ενδείξεις ότι η προπόνηση στην ζέστη μπορεί να επιφέρει μυική υπερτροφία λόγω την αυξημένης έκκρισης αυξητικής ορμόνης. Όμως σ αυτό το σημείο, δεν λαμβάνεται πολύ υπόψη σε σχέση με τις προηγούμενες προσαρμογές.
Ένα πλεονέκτημα της προπόνησης σε θερμό περιβάλλον σε σχέση με την προπόνηση στο υψόμετρο είναι ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να προκύψουν αυτές οι προσαρμογές είναι πολύ σύντομος. Έχει φανεί ότι οι προσαρμογές συμβαίνουν μέσα στις πρώτες 5-7 μέρες, ενώ την ίδια στιγμή  για να επιτευχθούν ιδανικά αποτελέσματα με προπόνηση στο υψόμετρο χρειάζονται τουλάχιστον 2 βδομάδες, ιδανικά 3-4.
Η προπόνηση σε θερμό περιβάλλον είναι ένας νέος τρόπος να φορτώσουμε το σώμα ώστε να βελτιωθεί. Όπως χρειάζεται να σηκώσουμε περισσότερα κιλά για να μεγαλώσει και να γίνει πιο δυνατός ο μυς, έτσι και η προπόνηση στη ζέστη είναι μία μέθοδος να ”ζορίσουμε” το σύστημα για να βελτιωθεί η απόδοση. Αυτή η υπερφόρτωση και η προπόνηση σε αυτές τις συνθήκες που είναι πιο δύσκολες σαν αυτές που αγωνίζεται ο αθλητής δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά σκεφτείτε ότι ένας μποξέρ που προετοιμάζεται για μάχη μάχεται με ένα φρέσκο αντίπαλο σε κάθε γύρο για να κάνει την προπόνηση πιο δύσκολη και πηγαίνει στα 3.30 λεπτά κάθε γύρο αντί για 3 και ακόμα μειώνει το διάλειμμα μεταξύ αυτών. Κάπως έτσι λειτουργεί και η προπόνηση στη ζέστη.
Όμως θα αναρωτηθεί κανείς ότι ούτως η αλλιώς η προετοιμασία των ομάδων δεν γίνεται κάτω από αυτές τις συνθήκες; Γενικά μιλώντας ναι και συμφωνώ με αυτή την απορία. Υπάρχουν όμως μερικές διαφορές. Η ομάδες υψηλού επιπέδου αναζητούν τις πιο ζεστές ώρες της μέρας ενώ οι ομάδες σε τοπικό επίπεδο θα προπονηθούν μετά τη δουλειά όταν φυσιολογικά θα είναι πιο δροσερά ακόμα και τις πολύ ζεστές μέρες. Επίσης, γίνεται συζήτηση στους αθλητικούς κύκλους υψηλού επιπέδου σχετικά με την προπόνηση στην ζέστη η οποία επικεντρώνεται στο να υπάρχει πιο επιστημονική και συγκεκριμένη προπόνηση (πχ 8 μέρες σε θερμοκρασίες 35+ βαθμούς σε συγκεκριμένες εντάσεις για ιδανικά αποτελέσματα) και φυσικά συνεχή έρευνα.
Ένα τελευταίο πράγμα. Οι ανταποκρίσεις ποικίλουν από οργανισμό σε οργανισμό. Κάποιος θα ανταποκριθεί πολύ γρήγορα και σε πολύ υψηλό επίπεδο και άλλος όχι τόσο. Δεν υπάρχει ακριβής επιστήμη για αυτές τις μορφές προπόνησης. Αλλά με περισσότερη έρευνα και δουλειά σ αυτόν τον τομέα σε υψηλό επίπεδο, θα μπορούμε τουλάχιστον να τις χρησιμοποιούμε περισσότερο και με περισσότερη ακρίβεια όσο εξελίσσονται.
Ελπίζω ότι οι μηχανισμοί γύρω τα πλεονεκτήματα της προπόνησης σε καύσωνα να έγιναν πιο κατανοητά.
91871-004-DA6BA042

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.